Forum för EU-debatt

Hemsida för tankesmedja kring EU-frågor

16 july 2020

 • Vad har de i EU att göra? De politiska partierna och EU-valet

  Leijonhufvud 12 maj 2014 klipp 016

  Michael Sohlman, Sigfrid Leijonhufvud, Karin Svanborg-Sjöwall och Christian Andersson

  Sigfrid Leijonhufvud presenterade sin rapport Vad har de i EU att göra? Partierna inför valet till Europaparlamentet den 12 maj i Stockholm.

  Rapporten kan laddas ner – klicka här        Se videon från seminariet – klicka här

  Den 25 maj väljer vi svenskar 20 av 751 ledamöter i det numera mäktiga Europaparlamentet. Elva partier tävlar om de platserna. Vet deras kandidater vad de har i EU att göra? Och vet väljarna vad de röstar för? Mycket är osäkert bl a för att de valda kommer att ingå i för de flesta av oss helt okända partigrupper med agendor som kan avvika från vad svenskarna gått till val på. Sigfrid Leijonhufvud har studerat och analyserat vad varje enskilt parti stått och står för i försöken att hitta svaret på vad deras kandidater har i EU att göra.

  Leijonhufvuds rapport diskuterades och kommenterades av Karin Svanborg-Sjöwall och Christian Andersson.

  Karin Svanborg-Sjöwall är projektledare  vid tankesmedjan Timbro och ansvarig för välfärdsfrågor. Svanborg-Sjöwall har efter statsvetenskapliga studier varit verksam som ledarskribent, författare och politiskt sakkunnig i regeringskansliet. Under våren 2014 publicerade Svanborg-Sjöwall rapporten: Vägmästarna – vem gör skillnad i Europaparlamentet? (Timbro) i vilken granskas hur de svenska EU-parlamentariker har agerat som sitter i parlamentets vågmästargrupper: den liberala gruppen (ALDE) och den gröna. För en sammanfattning av och länk till rapporten – klicka här.

  Christian Andersson är fil dr i sociologi och lektor i journalistik vid Södertörns högskola. Tidigare verksam som journalist vid bl a Sveriges Radio samt som informationschef vid EU-parlamentets kontor i Sverige. Andersson har publicerat ett flertal böcker och artiklar om EU-frågor. Andersson har recenserat Leijonhuvuds rapport i nättidningen Politiken.se. För att läsa recensionen som pdf – klicka här

  Sigfrid Leijonhufvud är journalist och författare av böcker i politik, ekonomi och samhällsfrågor. Efter studier i nationalekonomi vid Columbia University i New York har han arbetat på Svenska Dagbladet, Expressens ledarredaktion och som chefredaktör på Nerikes Allehanda. Han har även varit sakkunnig i Finansdepartementet. Leijonhufvud är ordförande för Stockholmsjournalisternas seniorer, en avdelning inom Journalistförbundet.